Znanstveniki razvijajo krompir, odporen na vročinske valove

Ameriški znanstveniki razvijajo novo vrsto krompirja, ki bi lahko uspeval kljub vročinskim valovom, kar je pomemben korak k zagotavljanju pridelka v času podnebnih sprememb. Raziskovalna skupina z Univerze Illinois (UIUC) in Univerze Essex v Angliji je z genetskimi spremembami dosegla, da je rastlina pod toplotnim stresom pridelala do 30 odstotkov več krompirja.

Znanstveniki razvijajo krompir, odporen na vročinske valove

Skupina pod vodstvom Katherine Meacham-Hensold je z dodajanjem dveh genov izboljšala proces fotorespiracije, kar je povečalo učinkovitost fotosinteze. To pomeni, da je rastlina porabila manj energije za osnovne funkcije in več za rast. Rezultate raziskave so objavili v reviji Global Change Biology, kjer so poudarili, da gre za pomemben korak k povečanju pridelka v razmerah segrevanja planeta.

Prvi terenski preizkusi so bili izvedeni v ameriški zvezni državi Illinois, vendar raziskovalci poudarjajo potrebo po dodatnih testiranjih v različnih podnebnih razmerah.

Katherine Meacham-Hensold je izpostavila, da so podnebne spremembe največja grožnja kmetijstvu, zlasti v regijah, kjer vročinski valovi že zmanjšujejo pridelavo hrane. "Za zadovoljitev prehranskih potreb prebivalstva v prihodnosti moramo ustvariti pridelke, ki bodo uspevali v pogostejših in intenzivnejših vročinskih obdobjih. Naše raziskave, ki so pokazale 30-odstotno povečanje mase gomoljev, nakazujejo, da je izboljšanje fotosinteze ključni korak k prilagojenemu kmetijstvu," je dejala Meacham-Hensold.

Ta inovacija je del širših prizadevanj znanstvenikov za razvoj kmetijskih rešitev, ki bodo prilagojene izzivom globalnega segrevanja. Uspeh projekta bi lahko imel pomemben vpliv na zagotavljanje hrane v prihodnosti in ohranjanje stabilnosti prehranskega sistema.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.