Ljubljana

Oblačno Humidity: 73%
18°C
ČETRTEK
11°C / 17°C
PETEK
11°C / 14°C
SOBOTA
8°C / 15°C
NEDELJA
7°C / 14°C
PONEDELJEK
8°C / 15°C
TOREK
10°C / 15°C
SREDA
10°C / 12°C

Kaj so transmaščobne kisline?

Transmaščobne kisline nastajajo kot stranski produkt delne hidrogenacije rastlinskih olj in tudi ob daljšem segrevanju rastlinskega olja na višjih temperaturah, kot je na primer cvrtje. Na zdravje pa imajo številne negativne učinke. Med drugim motijo presnovo, vplivajo na razvoj ateroskleroze in kroničnih srčno-žilnih bolezni.

Kaj so transmaščobne kisline?

V prehrani pa se je njihova količina bistveno povečala v prejšnjem stoletju. "Takrat je industrija pri proizvodnji živil začela trde živalske maščobe nadomeščati s cenejšimi delno hidrogeniranimi rastlinskimi maščobami. Slednje so imele zelo ugodne tehnološke lastnosti, žal pa so vsebovale tudi veliko transmaščob," je pojasnil vodja raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje na Inštitutu za nutricionistiko Igor Pravst.

Rastlinska olja, ki so pri nas v tekoči obliki, se težje uporabljajo pri pripravi industrijskih živilskih izdelkov. "Zato se rastlinska olja hidrogenira in ob tem nastanejo poltrdne ali trdne rastlinske maščobe, ki so zelo uporabne v živilskih izdelkih," je povedala Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Transmaščobne kisline pa lahko npr. nastanejo tudi pri cvrtju. "Vendar se na ta način tvori bistveno manj maščob, kot pri industrijskem hidrogeniranju maščobe. Če potrošniki pri termični obdelavi živil ustrezno uporabljajo temu primerna rastlinska olja, potem do tvorbe transmaščob pride v minimalni količini, ki ne predstavlja tveganja za zdravje," je pojasnil Pravst.

Transmaščobe pa najdemo tudi v mesu in mleku prežvekovalcev, kar je posledica delovanja mikroorganizmov v njihovem prebavnem traktu. Njihova količina je majhna in ne predstavljajo grožnje zdravju.

Transmaščobe motijo presnovo in transport maščob, vplivajo na raven trigliceridov v krvi ter razmerje med dobrim in slabim holesterolom. Imajo tudi velik vpliv na razvoj ateroskleroze, bolezni, pri kateri se zadebeli stena arterij. Vplivajo tudi na razvoj kroničnih srčno-žilnih bolezni, kapi in tudi nekaterih rakavih obolenj.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.