Raziskava: Povezano uživanje predelanega in rdečega mesa z višjim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2

Najnovejša raziskava, ki jo je izvedla ekipa strokovnjakov z Univerze v Cambridgeu, razkriva, da uživanje predelanega in rdečega mesa znatno povečuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Dva kosa šunke na dan lahko tveganje povečata za 15 odstotkov, kar je del rezultatov študije, ki je zajela kar dva milijona ljudi po vsem svetu. To je doslej najobsežnejši dokaz, ki povezuje rdeče meso s povečanjem tveganja za to bolezen, kot poroča Guardian.

Raziskava: Povezano uživanje predelanega in rdečega mesa z višjim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2

Sladkorna bolezen tipa 2, ki prizadene več kot 400 milijonov ljudi po svetu, lahko vodi do resnih zdravstvenih zapletov, vključno s slepoto, odpovedjo ledvic, srčnimi napadi, možganskimi kapmi in amputacijami. Rezultati raziskave podajajo pomembno sporočilo o pomenu prehrane pri preprečevanju te bolezni. Strokovnjaki priporočajo omejevanje uživanja tako predelanega kot nepredelanega rdečega mesa.

Raziskava je pokazala, da uživanje 50 gramov mesnih izdelkov dnevno, kar ustreza dvema kosoma šunke, povečuje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za 15 odstotkov v naslednjem desetletju. Uživanje 100 gramov nepredelanega rdečega mesa na dan, kar je približno en majhen zrezek, pa to tveganje povečuje za 10 odstotkov.

Duane Mellor, strokovnjak z Univerze Aston, opozarja na pomen zmernosti pri uživanju mesa in svetuje, naj bo prehrana bogata z zelenjavo, sadjem, oreščki, semeni, fižolom ter drugimi stročnicami. Hkrati poudarja, da redna telesna aktivnost igra ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za sladkorno bolezen tipa 2.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.