Študija povezuje omega 3 z manjšim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen
Nova študija je razkrila zanimivo povezavo med vnosom omega-3 maščobnih kislin in nižjim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen.
Alzheimerjeva bolezen je nevrodegenerativna bolezen, ki prizadene na tisoče ljudi, zato je pomembno najti načine za preprečevanje ali upočasnitev napredovanja bolezni. Študija je ugotovila, da imajo ljudje, ki redno uživajo hrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, do 30 % nižje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni v primerjavi z ljudmi, ki ne zaužijejo zadostnih količin teh maščobnih kislin.
Omega-3 maščobne kisline so ključnega pomena za zdravje možganov, saj sodelujejo pri številnih procesih. Prvič, pomagajo zmanjšati vnetje v možganih, kar je pomembno pri preprečevanju nevrodegenerativnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. Vnetje lahko povzroči poškodbe možganskih celic in vpliva na njihovo delovanje. Omega-3 maščobne kisline pomagajo zmanjšati vnetje in s tem ščitijo možganske celice.
Poleg tega omega-3 maščobne kisline vplivajo na strukturo in funkcijo možganov. So ključnega pomena za razvoj in delovanje sinaps, ki so povezave med možganskimi celicami. Omega-3 maščobne kisline lahko pripomorejo k boljši komunikaciji med možganskimi celicami, kar lahko izboljša kognitivne funkcije, kot so spomin, učenje in razmišljanje.
Številne študije so se osredotočile na razumevanje povezave med omega-3 maščobnimi kislinami in Alzheimerjevo boleznijo. Raziskave so pokazale, da je pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin povezano z večjim tveganjem za razvoj te bolezni. Vendar pa je treba poudariti, da same omega-3 maščobne kisline ne morejo popolnoma preprečiti Alzheimerjeve bolezni, ampak lahko zmanjšajo tveganje za njen razvoj.
Ena od študij je vključevala več tisoč udeležencev in je pokazala, da so tisti, ki so redno uživali hrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, imeli manjše tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni v primerjavi s tistimi, ki niso zaužili dovolj teh maščobnih kislin. Poleg tega so bile študije opravljene tudi na živalih, ki so prav tako potrdile povezavo med omega-3 maščobnimi kislinami in zmanjšanim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen.
Za ohranjanje zdravja možganov je pomembno, da zaužijemo zadostne količine omega-3 maščobnih kislin. Priporočen dnevni vnos je odvisen od starosti in spola posameznika. Na splošno pa se priporoča, da odrasli zaužijejo vsaj 250-500 mg kombinacije dokozaheksaenojske (DHA) in eikozapentaenojske (EPA) maščobne kisline. Pri otrocih in mladostnikih je priporočen dnevni vnos nekoliko manjši od 100 do 250 mg.
Obstaja veliko živil, ki so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami in jih je mogoče vključiti v prehrano za spodbujanje zdravja možganov. Ena izmed najboljših virov omega-3 maščobnih kislin je mastna riba, kot je losos, sled, skuša in sardele. Poleg tega so tudi lanena semena, oreščki, kot so orehi in mandlji, ter semena čija bogata s tovrstnimi maščobnimi kislinami. Za vegetarijance in vegane so lanena semena in semena čia še posebej koristna, saj so rastlinski viri omega-3 maščobnih kislin.
Poleg hrane lahko omega-3 maščobne kisline jemljemo tudi v obliki prehranskih dopolnil, kot so ribje olje ali alge. Vendar pa je pomembno opozoriti, da prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti uravnotežene prehrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami. Najbolje je pridobiti te maščobne kisline iz naravnih virov hrane, vendar lahko dopolnila pomagajo zagotoviti zadostno količino omega-3 maščobnih kislin, še posebej, če je prehrana pomanjkljiva.