Prehranjevanje podnevi lahko zmanjša tveganje za bolezni srca pri nočnem delu

Raziskovalci iz bolnišnice Brigham General Hospital v ZDA so v novi študiji pokazali, da lahko čas prehranjevanja pomembno vpliva na srčno-žilno zdravje, predvsem pri tistih, ki so izpostavljeni cirkadianim motnjam, kot so delavci v nočnih izmenah. Njihove ugotovitve kažejo, da prehranjevanje izključno podnevi – tudi ob spremenjenem urniku spanja – pomaga ohranjati stabilne dejavnike tveganja za bolezni srca.

Prehranjevanje podnevi lahko zmanjša tveganje za bolezni srca pri nočnem delu

Študija, objavljena v Nature Communications, je temeljila na poskusu z 20 zdravimi udeleženci, ki so sodelovali v dvotedenskem laboratorijskem preizkusu. V popolnoma nadzorovanem okolju brez dostopa do naravne svetlobe ali časa so simulirali nočno delo, udeležence pa razdelili v dve skupini – eno, ki je jedla tudi ponoči, in drugo, ki je kljub budnosti prehrano omejila na dnevne ure.

Rezultati so pokazali, da se je pri skupini, ki je jedla ponoči, povečalo tveganje za nastanek krvnih strdkov, opazili so porast krvnega tlaka in spremembe v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Pri skupini, ki je jedla samo podnevi, so vsi ti kazalniki ostali stabilni.

Glavni avtor študije, dr. Frank A. J. L. Scheer, pojasnjuje, da rezultati odpirajo vrata k oblikovanju novih vedenjskih strategij za izmenske delavce. »Čeprav ne moremo vedno vplivati na urnik spanja, lahko prilagodimo čas obrokov in s tem zmanjšamo tveganje za srčno-žilne bolezni,« pravi Scheer.

Študija potrjuje, da je naš notranji biološki ritem tesno povezan s fiziološkimi procesi. Motnje, kot jih povzroča nočno delo, vplivajo na telo, vendar lahko z usklajenim prehranjevanjem kljubujemo negativnim posledicam.

V prihodnosti bi te ugotovitve lahko vplivale na priporočila za prehrano delavcev v zdravstvu, transportu, proizvodnji in vseh drugih panogah, kjer je nočno delo neizogibno.

est (135)

Priljubljeno

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.