Kako pravilno shranjevati in uživati kavo za največji učinek?

Kava je več kot le priljubljen napitek – je vsakodnevni ritual, trenutek umiritve in vir številnih blagodejnih učinkov, če jo uživamo pravilno. Vse pa se začne že pri pripravi in shranjevanju.

Kako pravilno shranjevati in uživati kavo za največji učinek?

Mleta kava doseže svojo najboljšo aromo, ko je zmleta tik pred pripravo, saj se s tem sprostijo olja in aromatične spojine, ki ji dajejo polnost in intenzivnost. Zrna, pražena v različnih stopnjah, se meljejo v granulacijo, primerno za želen način priprave – espresso, filter, kafetiera ali francoska preša.

Po odprtju embalaže kava hitro izgublja svoje lastnosti, zato je ključnega pomena pravilno shranjevanje. Strokovnjaki svetujejo, da jo hranimo v neprozorni in nepredušni posodi, stran od toplote, svetlobe in vlage, idealno v shrambi pri temperaturi med 19 in 22 stopinjami Celzija. Shranjevanje v hladilniku se odsvetuje, saj vlaga in vonjave drugih živil kavi škodijo in ji odvzamejo aromo.

Zdravstvene koristi kave potrjujejo tudi številne raziskave. Uživana v zmernih količinah deluje kot vir antioksidantov in lahko pripomore k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni, diabetes tipa 2, Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen. Kava povečuje koncentracijo, izboljšuje presnovo in ima blag protivnetni učinek, vendar le, če jo pijemo brez pretiravanja s sladkorjem ali smetano.

Evropska agencija za varnost hrane in ameriško ministrstvo za kmetijstvo priporočata do 400 mg kofeina na dan, kar pomeni približno tri do pet skodelic kave. Količina se lahko prilagodi glede na posameznikovo občutljivost, zdravstveno stanje ali morebitne omejitve med nosečnostjo.

Kava tako ostaja dragocen del vsakdana – če jo pravilno shranjujemo, sveže pripravljamo in uživamo zmerno, nam ne prinaša le užitka, temveč tudi koristi za zdravje.

est (135)

Priljubljeno

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.