Kakav ima veliki vpliv na zdravje

O zdravju se pogosto govori skozi velike spremembe, a včasih je dovolj že majhna vsakodnevna navada. Ena takšnih je vključevanje kakovostnega kakava v prehrano. Ta naravni izdelek je po številnih raziskavah eden izmed najbolj koristnih živil za telo in um, predvsem kadar se uživa v čim bolj čisti obliki.

Kakav ima veliki vpliv na zdravje

Zdravniki in prehranski strokovnjaki poudarjajo, da kakav ni isto kot sladkana čokolada ali vroč napitek, ki ga mnogi poznajo ob churosih. Govora je o kakavu z vsaj 80-odstotno vsebnostjo kakavovih snovi, idealno pa je, da je stoodstoten. Pomembno je tudi preverjanje sestavin – bolj kot je izdelek čist, bolj bo njegovo delovanje izrazito.

Kakav je bogat vir antioksidantov, predvsem flavonoidov, ki ščitijo celice pred poškodbami in krepijo srčno-žilni sistem. Vsebuje številne minerale, kot so magnezij, železo, kalij in cink, ki imajo ključno vlogo pri delovanju mišic, ohranjanju kostne gostote, uravnavanju krvnega tlaka in krepitvi imunskega sistema.

Znanstveniki so v več študijah ugotovili, da kakav prispeva k nižanju holesterola, izboljšuje prekrvavitev in zmanjšuje vnetja. Ena od raziskav, objavljena v strokovni reviji The Journals of Gerontology, je pokazala, da lahko redno uživanje kakava izboljša telesno moč in funkcionalne sposobnosti pri starejših osebah. Zdravnik William Li pa je v pogovoru za revijo Men's Health povedal, da naj bi dve skodelici vročega kakava na dan v enem mesecu podvojili število matičnih celic v krvi – trditev, ki jo je treba še dodatno raziskati, a odpira zanimivo možnost vpliva na regeneracijo žilnega sistema.

Pomembno pa je tudi, da kljub pozitivnim učinkom ostane uživanje kakava del uravnoteženega življenjskega sloga. Zdrava prehrana in redna telesna dejavnost ostajata temeljna stebra skrbi za dobro počutje. Kakav pa je lahko okusna in koristna podpora pri tem.

est (135)

Priljubljeno

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.